VIŠKA REGATA 2011

31.10.2011

Ekipa Marine Kaštela pod vodstvom kap. Berketa, sudjelovala je 14,15 i 16.10 na Viškoj regati. Uvjeti za jedrenje, bili su pomalo spartanski sa vjetrom koji je dosezao do 35 čvorova.

Prvu dionicu od Splita do Visa, odjedrili smo jako dobro, no rezultat smo uprskali jednom lošom manovrom sa špinakerom pred samim Visom.. Umjesto drugog mjesta ušli smo kao peti brod u cilj.

Na regatnom polju, obzirom na jaki vjetar, bilo je lomova jarbola te sudionika regate koji su završili u moru.

Na svu sreću nitko nije ozlijeđen i posade su nakon regate mogle odahnuti u Visu i prikupiti snage za povratak u Split.

Druga etapa od Visa do Splita, ponudila je opet jednu jaku i mušku regatu sa sličnim, ako ne i gorim uvjetima.

Naime, vjetar je na udare dosezao jačinu do 39 čvorova u Viškom kanalu i po mojoj procjeni najgori dio dionice je bio pred Splitskim vratima gdje smo se osim vjetra trebali boriti i sa velikim valovima.

U Splitska vrata smo ušli kao prvi brod nakon odličnog jedrenja. Naš najveći protivnik je bio Veliki Viharnik sa slovenskom posadom i skiperom Dušanom Puhom.

Nakon prolaska Mrduje, vjetar je davao bočno sve do punte Gomilice na Braču. To je odlučilo ovu regatu jer je Veliki Viharnik puno brži brod po tim uvjetima.

Bez obzira na sve, brod Marine Kaštela je ušao u cilj pod Sustipanom sa 2 minute zaostatka i opravdao ulogu jednog od favorita ove regate..

U razredu Open zauzeli smo ukupno treće mjesto, a u svojoj maxi grupi 2 mjesto.

Slijedeća regata je Jabuka, 11.11, gdje ćemo pokušati odjedriti što bolje i pokušati obraniti prvo mjesto od prošle godine.