U Marini Kaštela održano Europsko prvenstvo u jedrenju u klasi radial Ilca-6

07.07.2021

U organizaciji Jedriličarskog kluba Marina Kaštela, protekli tjedan održano je Europsko prvenstvo u jedrenju u klasi radial Ilca-6. Radilo se o prvenstvu otvorenog tipa, na kojem je sudjelovalo 300 natjecatelja iz 38 zemalja, u pratnji sa 100 trenera i oko 200 pratitelja, roditelja i stručne podrške.

Prvenstvo se odvijalo kroz 8 dana, od čega su prva dva dana posvećena premjeravanju i registraciji sudionika, nakon čega je slijedilo 6 natjecateljskih dana. Zbog očuvanja sigurnosti i zdravlja sudionika, svečano otvorenje regate organizirano je sa manjim brojem predstavnika svake od zemalja sudionica, koji su uz defile zastava i glazbenu pratnju pokazali o kako velikom međunarodnom sportskom događaju je riječ.

Iako su prvi dani regate prošli bez natjecanja, zbog nedovoljnog vjetra, posljednja tri dana omogućila su jedrenje za sve skupine u dovoljnoj mjeri da se pokažu pobjednici.

Nažalost, regata je popraćena i tragičnim preranim odlaskom talijanskog trenera Andree Patacce, kojem u čast su sudionici ostatak regate jedrili s crnim trakama na jedrima.

U konkurenciji djevojaka do 17 godina, prvo mjesto osvojila je Hrvatica Tea Peteh, a za djevojke do 19 godina Čehinja Alessia Palanti, dok je u konkurenciji momaka u obje dobne skupina trijumvirao Talijan Mattia Cesana.

Nakon što smo u našem Jedriličarskom centru organizirali tri Prvenstva Hrvatske, ovo je prvo međunarodno sportsko natjecanje ovakvog kalibra koje se održalo u kapacitetima Marine Kaštela. Sretni smo što smo pokazali da su prostorni i ljudski kapaciteti adekvatni za prijem 300 laser jedrilica, koje su za ulazak u more koristile 80 metara dug prilagođen ulazni slip bez stvaranja gužvi, što je omogućilo neometano odvijanje regate. Upravo ovakvi su događaji bili vizija iza nastanka Jedriličarskog centra te se nadamo da je ovo bilo prvo od mnogih velikih međunarodnih jedriličarskih natjecanja u Marini Kaštela.