U Marini Kaštela održana konferencija za medije uoči Europskog prvenstva u jedrenju

16.06.2021

Danas je održana konferencija za medije, kao najava “Europskog prvenstva u jedrenju za klasu laser- Ilca 6 junior” koja se od 26. lipnja do 3. srpnja 2021. održava u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici.

Ovo je najveći sportski događaj koji se organizira u kaštelanskom akvatoriju budući je po prijavama potvrđen dolazak preko 300 jedriličara, uzrasta do 19 godina, 220 mladića i 80 djevojaka iz 38 zemalja. Uz kuriozitet kako u još uvijek doba pandemije, stižu natjecatelji iz čak šest država izvan Starog kontinenta i to iz: Brazila, Bermuda, Kanade, SAD-a, Kajmanskih otoka i sa Tajlanda.

– Radi se o najmasovnijoj prijelaznoj klasi, te uz stotinjak trenera, natjecatelje prate i roditelji, a to je dodatnih 200 osoba koje dolaze u Kaštela – zadovoljan je odazivom Armano Zekan, direktor regate, koji je novinarima na konferenciji za medije, otkrio i ovo:

600-tinjak ljudi iz jedriličarskih timova cijelog svijeta boravit će u Kaštelima minimalno deset dana, uz dodatni tjedan uoči regate koji već neke reprezentacije koriste za pripreme i upoznavanje regatnog polja. Tu su već Slovenci, uskoro nam stižu i Talijani, njih sedamdesetak. Plan je u tjedan dana odjedriti po dva plova svaki dan, naravno ako vremenski uvjeti dopuste, a sve će se odvijati na dva regatna polja …

Vlasnik Marine Kaštela kap. Joško Berket, koji oduvijek ulaže u domicilne sportske klubove – prvo veslanje, pa odbojku, plivanje te ‘najfriškije’ jedrenje, s ponosom kao domaćin najavljuje ovo veliko sportsko nadmetanje koje se po prvi puta održava u Kaštelima.

Kaštela su nautički centar, a sada sve radimo kako bi postala i jedriličarski centar. Imamo savršene uvjete od prekrasnog mora, sve neophodne infrastrukture na kopnu, te i projekt za gradnju hotela, gdje bi sportašima osigurali i smještaj. Želimo biti sportsko-turistička destinacija tijekom cijele godine. I zahvala svima koji su nam pomogli, koji su nam pri ruci u organizaciji jedrenja, ali i sigurnosti na moru, gdje sudjeluje veliki broj ljudi, dijelova kadene koja drži sidro – slikovito je sve podvukao kap. Joško Berket, dok je samu mogućnost da Kaštela i splitski akvatorij bude domaćin tolikom broju jedriličara, pozdravio i Tonči Stipanović.

Mala smo država, ali velesila u jedrenju, posebno u klasi laser. Baš mi je drago što se u Hrvatskoj sve više organiziraju velika jedriličarska događanja, kao podrška nama sportašima – naglasio je srebrni olimpijac u laser standardu iz Ria, te naš predstavnik na OI u Tokiju, koji je organizatorima i pomogao da dobiju povjerenje svjetske jedriličarske organizacije i budu domaćini europske smotre mladih kormilara.

Što se pak tiče orara jedrenja – prva dva dana (26. i 27. lipnja) rezervirani su za premjeravanje jedrilica, te u ponedjeljak (28. lipnja) slijedi prvi plov sa planiranim startom u 13 sati.