U Marini Kaštela boravilo preko 100 posada djece Flote mira – Mirno more

25.09.2023

Desetu godinu zaredom sudionici projekta Mirno more – Flota mira okupili su se u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici. U ovom projektu sudjelovalo je preko 100 posada djece iz marginaliziranih skupina iz cijele Europe, kao što su djeca bez adekvatne roditeljske skrbi, osobe s tjelesnim i mentalnim invaliditetom i djeca s kroničnim bolestima, u pratnji skippera, odgojitelja, liječnika i sigurnosnog osoblja, što je činilo oko 800 korisnika i 200 volontera.

Dio te flote bila je i posada u organizaciji udruge Mirno more Marina Kaštela, koja je ove godine plovila na četiri broda, a činila su je djeca bez adekvatne roditeljske skrbi iz Doma za djecu Maestral, korisnici Centra za rehabilitaciju Mir Rudine, osobe s mentalnim invaliditetom iz Zavoda Drin i Bakovići iz Bosne i Hercegovine te osobe s Down sindromom iz udruge Sindrom Down 21.

Djeca su sudjelovala u tjednu jedrenja hrvatskom obalom, gdje su kroz različite zajedničke aktivnosti učila njegovati međusobno razumijevanje i toleranciju, prihvaćati različitosti, a na tom putu ostvarivala i raznovrsna prijateljstva.

Cijela flota od 95 plovila koja je u subotu 16.09. isplovila iz raznih dalmatinskih luka okupila se u srijedu 20.09. u Marini Kaštela, koja je bila domaćin i sponzor, te su zajedno provela dva dana u aktivnostima. Glavna svečanost koncert naziva ‘Festival mira – Peace Festival’ održao  se u srijedu u večernjim satima na prepunom platou restorana Spinnaker.

Vrijednost projekta prepoznale su brojne organizacije koje su pomogle da zaplovi ova flota, uključujući Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske autoceste, ACI marine i brojne druge. Nakon što su im na press konferenciji u srijedu ujutro dobrodošlicu i podršku izrazili Josip Berket kao domaćin iz Marine Kaštela, zamjenik župana gdin. Stipe Čogelja te gradonačelnik grada Kaštela Denis Ivanović, projekt je posjetio i veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj dr. Josef Markus Wuketich.

Udruga Mirno more Marina Kaštela posebno zahvaljuje Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskim autocestama te donatorima:

PLAN TRI d.o.o.

JIDRO STIL d.o.o.

PRIME YACHTING d.o.o.

PROVIDER SERVICE d.o.o.

METULA d.o.o.

VIVAT FINA VINA d.o.o.

MONTTRADE – SPLIT d.o.o.

TEHNIČAR – KOPIRNI CENTAR d.o.o.

COASTAL ENGINEERING d.o.o.

RAND SHIPYARD d.o.o.

PIVKA PERUTNINARSTVO d.d.

AGROPRODUKT d.o.o.

PRIVAJ d.o.o.

CENTAURUS d.o.o.

Nakon povratka svojim domovima, organizatori već počinju razmišljati o sljedećem Mirnom moru, kada ovaj hvale vrijedan projekt slavi velikih 30 godina.