Tradicionalna regata „Sv.Nikola za samce i dvojce“

26.11.2018

Povodom obilježavanja blagdana Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i grada Komiže na otoku Braču, od 03.-06. prosinca održat će se tradicionalna regata „Sv.Nikola za samce i dvojce“ u organizaciji Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita.
Na regati JK Marinu Kaštela će predstavljati poznati sportaš Ivica Kostelić sa jedrilicom „Ola Full of life” i posada Vrančić Čiro – Boris Žižić sa jedrilicom “Srna V”.
Obzirom na uglavnom nepovoljne vremenske uvjete karakteristične za ovo doba godine, regata je vrlo zahtjevna i jedrit će se na 160 Nm dugoj ruti na relaciji Split – O. Stipanska (Maslinica) – Glavat – Palagruža – Komiža. Jedrilice imaju ugrađene trakere pa se regata može pratiti u živo na web stranici organizatora JK Mornara iz Splita.
Nakon regate svi natjcatelji sudjeluju u poznatoj procesiji povodom praznika pomoraca Sv.Nikole koja se odvija ispred istoimene crkve u Komiži.

Inače, ova stara crkva od milja zvana Sv.Mikula ostavila je dubok trag u prošlosti otočana čiji su životi ovisili o moru i brodovima. Tako Komižani zajedno sa sudionicima ove regate i danas njeguju drevni običaj paljenja drvenog broda kod crkve kao simboličnu žrtvu za spas svih brodova i mornara koji plove diljem svijeta. Ovaj jedinstveni obred otočane i jedriličare podsjeća na sjedinjenje duše s brodom dok plove i ovise jedan o drugome.