Studenti arhitekture iz Berlina i Splita osmišljavaju novu namjenu prostora u Kaštel Sućurcu

06.11.2017

Kao jedan od vlasnika prostora nekadašnje tvornice Jugovinil u Kaštel Sućurcu, Marina Kaštela organizirala je urbanističko-arhitektonsku radionicu  sa studentima arhitekture iz Splita i Berlina i njihovim mentorima, s ciljem osmišljavanja prostora koji je dugo vremena funkcionirao kao industrijski kompleks. U tijeku je izrada novog GUP-a Grada Kaštela, te UPU-a za zonu ex Jugovinila, te će ideje studenata biti doprinos u osmišljavanju tih urbanističkih planova.

Radi se o zoni od 250.000 metara kvadratnih.Po važećem GUP-u tu je predviđena marina od cca 450 vezova, a sve ostalo je turistička zona T1.

Kroz projekt urbane regeneracije, cilj je prostor prilagoditi novim namjenama. Novi koncept bi zadržao marinu na pomorskom dobru (cca 50.000 m2), a uz turističku zonu bi dodao poslovnu zonu, javne sadržaje i zelenilo. Pokušala bi se obnoviti i željeznica koja je ovu zonu povezivala s cijelim svijetom. Uz obalu je predviđena šetnica, pa bi se stvorila šetnica od Kaštilca do sućuraćke rive.

Berlinski studenti na radionicu su stigli iz berlinskog Univerziteta za umjetnost pod mentorstvom profesora Floriana Riglera, dok hrvatske buduće arhitekte predstavljaju studenti s Fakulteta za građevinarstvo, arhitekturu i geodeziju iz Splita s mentorom profesorom Antom Kuzmanićem.
Fokus berlinskih studenata je na arhitekturi i dizajnu,  a posebno su zainteresirani za dizajn nekadašnje hale za elektrolizu , koja je od strane stručnjaka procijenjena kao vrijedan primjer industrijske arhitekture, te se razmišlja kako u okviru tog volumena i nekih osnovnih strukturnih građevinskih elemenata stvoriti neke nove funkcije.  Splitski studenti imaju zadatak planiranja cijele zone hale, njene funkcije i sadržaja.

 

workshop arhitekti Marina Kaštela 1