Projektu “Mirno more” dodijeljeno još jedno važno priznanje!

18.12.2014

Dani pomoraca i brodaraca 1
Na središnjoj proslavi Dana pomoraca i brodaraca 2014., održanoj na blagdan Sv. Nikole u Puli, ministar Siniša Hajdaš Dončić uručio je priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama iz pomorstva i brodarstva za podvige spašavanja na moru, doprinose u pomorskom i riječnom gospodarstvu te doprinose u promicanju pomorske znanosti i kulture za 2014. godinu. Među nagrađenima ove godine našao se i međunarodni socijalno-pedagoški projekt “Mirno more”, kojem je već dvije godine zaredom Marina Kaštela domaćin.
Voditelj projekta, Luka Berket tom prigodom za Nautic radio Kaštela je rekao – ” Ovo je za mene velika stvar i veliki ponos, ne samo za mene nego i sve volontere koji su pomagali, kao i radnike i suradnike Marine Kaštela koji su to sve omogućili; da budemo domaćini velikog Mirnog mora, jer mi smo ipak Udruga Mirno more Marina Kaštela samo jedan mali dio te cile priče, i uspili smo do sada dvije godine za redom…” te najavio kako će Marina Kaštela i sljedeće godine biti domaćin ovog najvećeg socijalno-pedagoškog projekta za djecu i mlade u svijetu, te tom prigodom naglasio važnost projekta za marginaliziranu djecu koja uče o važnosti tolerancije i poštivanja različitosti uz suživot na malom prostoru.

U projektu Mirno more, kada je ove godine Marina Kaštela po drugi put bila domaćin, sudjelovalo je 100 jedrilica s više od 900 djece iz 18 zemalja.
” Ja se uvik naježim kad pričam o Mirnom moru, ustvari cilu godinu se radi i to je ozbiljan posao uz puno stvari i problema al’ onda kad dođe Mirno more bez obzira na veliki napor, predstavlja i veliko zadovoljstvo i kad se vidi dicu da se smiju i koliko su zadovoljni, nema ništa lipše na svitu!”- tom prigodom dodao je Luka Berket.

Cilj ovog projekta jest omogućiti kronično bolesnoj, marginaliziranoj, socijalno ugroženoj djeci te djeci s fizičkim i psihičkim poteškoćama da zajednički jedreći po hrvatskoj obali provedu tjedan mira i družeći se odbace predrasude prema različitim socijalnim, vjerskim i etničkim skupinama. Moto ovog jedinstvnog projekta u svijetu je “ODBACITI PREDRASUDE!”.
“Mirno more” počelo je ratne 1992. godine kao skromna flota namijenjena djeci izbjeglicama različitih nacionalnosti iz područja tada zaraćenih zemalja bivše Jugoslavije s idejom da pouči djecu i mlade kako prevladati predrasude jednih prema drugima. Kroz “FLOTU MIRA“ prošlo je više od 6.000 socijalno ugrožene i siromašne djece, a tijekom posljednjih godina osnovano je nekoliko međunarodnih partnerskih organizacija koje se profesionalno brinu za socijalno zapostavljenu djecu i mlade.