ORC SVJETSKO PRVENSTVO – POSADA MARINE KAŠTELA NA SEDMOM MJESTU!

03.07.2013

Vrlo izazovno i teško bilo je ovogodišnje ORC Svjetsko prvenstvo u Anconi duž Talijanske obale, na kojem su u floti od 110 krstaša nastupile i četiri hrvatske posade. Na ruti od 80-ak nautičkih milja plovili su oko 130 milja. Tijekom cijelog tjedna natjecanje su pratile nevere, koje su u više navrata prešle preko flote. Održano je šest jedrenja kursa Štap i dva navigacijska jedrenja u utorak i srijedu. Hrvatska posada na jedrilici Marina Kaštela predvođena Armanom Zekanom zauzela je odlično sedmo mjesto u skupini A, jedrilica dužine oko 12 metara i većih, usput pobijedivši i navigacijsko jedrenje, što je poseban prestiž.

– Htijeli smo više, htijeli smo tu medalju, ali ne smijemo biti nezadovoljni. Sedmo mjesto u ovom elitnom društvu više je nego dobar rezultat. Za više i bolje treba se češće družiti s ovakvom ekipom na regatama ovakve razine – mišljenja je Armano Zekan.

Vrlo lijepi rezultati hrvatskih posada u skupini B, jedrilica dužine uglavnom od 10 od 12 metara. Posada Branka Iljadice Rape na Anđeli X zauzela je 13. mjesto, a Karla Kureta na Saloni One 16. Obje posade su dobro jedrile Štap jedrenja, slabiji rezultati u navigacijskom jedrenju spustili su ih niže u poretku.
– Danas dobar dan, jučerašnji baš nije bio bajan, kao ni navigacija. Da smo u navigaciji napravili posao mogli smo biti i puno bolje plasirani, ali dobro je. Toliko rijetko imamo prigode jedriti na SP, koje je za hrvatske pojmove uglavnom predaleko i preskupo, tako da nemamo iskustva na natjecanjima ove razine, i ovo što smo napravili više je nego dobro. – smatra Branko Iljadica Rapo.

Posada Tihane Tadinac na jedrilici Frapa zauzela je 51. mjesto.
Hrvatski jedriličari nastupili su i kao dio međunarodnih posada, primjerice u skupini B jako dobro deveto mjesto pripalo je posadi na talijanskoj jedrilici Golf na kojoj su jedrili Luka Radelić (olimpijac iz Kine 2008.), Nenad Viali i Ivica Bonacin. U međunarodnim ekipama nastupili su i Stjepan Marinović, Marko Marinović, Kolja Dumanić.

Naslovi svjetskih prvaka pripali su talijanskim posadama na jedrilicama Scugnizza (NM 385) i Hurakan (TP 52).

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode