ORC Kup Hrvatske 2015

09.11.2015

ORC-Vodice
Ovog vikenda u Vodicama održao se ORC Kup Hrvatske 2015 u organizaciji JK Tijat-Vodice i Hrvatskog jedriličarskog saveza, a uz nadležnost Hrvatske udruge ORC brodova i Hrvatskog saveza jedrenja, te pod autoritetom Offshore Racing kongresa (ORC) i Međunarodnog jedriličarskog saveza (ISAF).
Nastupilo je 19 posada s oko 140 jedriličara i jedriličarki iz Hrvatske i Slovačke.
ORC Prvenstvo Hrvatske već se godinama održava u kasnijem jesenskom terminu, s obzirom na obaveze jedriličara početak studenog pokazao se najboljim za održavanje ovog nadmetanja za nacionalne medalje. Toplo i sunčano vrijeme s temperature zraka oko 20 stupnjeva, vjetar snage oko deset čvorova, zaista su bili idealni uvjeti za natjecanje. Održano je svih sedam planiranih jedrenja, a uz uzbudljivo i zanimljivo jedrenje svi su se borili doslovno za svaku sekundu.

Medalje su se dijelile u dvije skupine, tako je klasi većih brodova apsolutna dominacija posade Mate Arapova na jedrilici Nube, koja je uspijela obraniti i naslov prvaka.
– “Dobro smo pripremili brod i složili dobru ekipu. Ovi uvjeti na moru su nam odgovarali. Mislim da smo dobro natrimali jedrilicu, dobro smo startali, dosta dobro pogađali stranice polja, posada nijednu grešku nije napravila i to je to. Nismo znali da će biti ovako lagano, ali vidjeli smo nakon prvog dana da imamo dobru brzinu po ovim uvjetima i ako budemo odradili posao kako znamo da ne bi trebalo biti problema” – zadovoljno je izjavio Arapov.

Srebro je osvojila posada na jedrilici Marina Kaštela, a nakon natjecanja kormilar Armano Zekan za Nautic radio Kaštela je izjavio:
– “Natjecanje je bilo super, tri dana u Vodicama, lipo vrime, uslovi za jedrenje inzvanredni. Tamo se našla elita jedrenja… no, uvjeti za naš brod nisu bili baš idealni, radilo se o maestralu i o kompenzacijskom jedrenju, pa se događalo jednostavno da imamo najveći i najbrži brod, uđemo u cilj i onda maeštarlić digne do 2-3 sata popodne … onda flota koja dođe iza nas “pojede nas”. U pincipu smo zadovoljni, iako moram stvarno pohvalit posadu Nube i kormilara Arapova… sa inzvarenim radom posade mu stvarno nismo mogli konkurirat. Nismo baš zadovoljni rezultatom, ali na kraju, ono šta kažemo, sve je dobro ispalo moglo je i bolje, normalno! Pobjednik može bit zadovoljan, a kad kažete da ste drugi, opet… Dogodine mogu najavit da smo se prijavili za organizaciju ovog ORC prvenstva Hrvatske, udruga ORC nas je podržala tako da očekujemo da će bit u našem akvatoriju Kaštelanskog zaljeva, pa pozivam sve gledatelje da dođu da pogledaju i da se upoznaju sa vrhunskim jedriličarima.”

U klasi manjih jedrilica uvjerljivo je slavila posada Karla Kureta na jedrilici One.
– “Davno ovako lijepu regatu nismo jedrili. Sve se poklopilo, dorbi uvjeti, bilo je jako zanmljivo, sve u tijesno, baš smo guštali, kako davno nismo. Zadovoljni smo naravno i kako smo jedrili. Mate je briljirao, ali svatko je imao svoju šansu. Vrhunska regata, odlični uvjeti u Vodicama”– izjavio je Kureta.

Srebrna je posada Marina Mišure na Blue Chipu, a brončana posada Luke Jerčića na Mareusu.

Nakon Uskršnje regate održane u ožujku, Grand Prix Slovakia u travnju, Zadar ORC Cup-u u svibnju, ORC prvenstva Šibenik u rujnu i ORC prvenstva Splita u listopadu ove godine, ovo natjecanje ujedno je bila i posljednja regata za ukupno bodovanje u ORC Kup-u u 2015. godini. Nakon šest regata u konkurenciji jedrilica pobjednik Kupa je Orion, a među kormilarima pehar je otišao u ruke Ante Česića. U otvorenom dijelu poretka slavila je slovačka posada El Solete Alexandra Saka.

ORC Kup Hrvatske je serija najvažnijih ORC regata u Hrvatskoj s ciljem promocije i razvoja sportskog jedrenja prema ORC pravilima i propisima.
ORC je sustav premjeravanja koji omogućuje ravnopravno natjecanje jedrilica različitih performansi. Unosom podataka u računalni program realna jedrena vremena se preračunavaju u korigirana temeljem kojih se dobiva konačni poredak. Teoretski, jedrilica koja je posljednja prošla ciljem može biti pobjednik.