Mrduja 2015

01.10.2015

Mrduja 2015

Ove subote, 26. rujna jedrila se 84. po redu tradicionalna “MRDUJSKA REGATA”, najstarija regata srednjeg Jadrana koja održala pod posebnim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.
Već dobro poznatu rutu od 22 nautičke milje, od startne linije podno Splitskog Sustipana, pa oko otočića Mrduje između otoka Brača i Šolte, te nazad u Split, najbolje je odjedrila jedrilica Anadora sa skiperom Matom Arapovom iz JK Labuda za 4:27:30 sati.
Ni ove godine nije oboren rekord koji je postavila posada broda „Marine Kaštela“ 2013. godine s vremenom od 2:9:51 sati, a koja je Mrduju ove godine završila na trećem mjestu uz skipera Joška Berketa.
Evo što je kapetan Berket izjavio uoči Mrdujske regate: – „Uvijek vam mi jedrimo za trijumf, za prvo mjesto. No kada idete na Mrduju, taj plasman i nije toliko bitan. Tri su, naime, bitne stavke zbog kojih se mora naći na startu ove najmasovnije regate. Prvo, sudionik si, dio priče stare 84 godine, dio si povijesti. Drugo, još kada si favorit onda je ta odgovornost još i veća. A treće nositi epitet rekordera ove regate, itekako je ponos, ogroman ponos!“

Startalo se po slaboj buri, a dio flote koji je otišao pod Šoltu uhvatio je i maestral no, oni drugi kraj Brača upali su u bezvjetricu, pa je prvi Mrduju okrenuo brod Full Pelt Ante Antunovića iz JK Splita. No, Full Pelt je prednost brzo izgubio, pa se oko punte Brača okrenuo prvi mali brod Arhimed kormilara Lovre Peovića iz Dubrovačkog Orsana. Najspremnije buru su iskoristili Anadora i posada maxi jurilice Molo Longo Tuttatrieste skipera Rajka Kujundžića iz Riječkog Galeba koji je utrku završio 37 sekundi poslije i osvojio odlično drugo mjesto.
Drugi dio ekipe Marine Kaštela sudjelovala s brodom “Ola”, no, nažalost nije ostvarila rezultat.

Na ovoj jedinstvenoj i nadugovječnijoj regati “Fešti od mora i brodova” u organizaciji JK Labud sudjelovali su svi tipovi krstaša, od regatnih do obiteljskih podijeljenih u 11 grupa, a sve uz moto
“na Mrduji se jedriti mora!”.
Osim epiteta najbržeg broda i prvog prolaska kroz cilj, draž ove regate je borba koja se vodi među članovima klubova ili obitelji, otac želi biti brži od sina, brat od brata, klupski kolega od klupskog kolege, pa je ponekad vatrenije to slavlje kod pobjednika tih malih duela, nego kod cjelokupnih slavljenika Mrduje.

– “Pozdravljam tradiciju održavanja najstarije i najmasovnije regata krstaša na Jadranu i jedne od najstarijih u Europi koja pridonosi promociji Splita i hrvatskog sporta u cjelini. Stoga mi je posebno drago priopćiti Vam, da sam prihvatila pokroviteljstvo nad ovogodišnjom 84. Mrdujskom regatom. Uz srdačne pozdrave članovima Jedriličarskog kluba Labud, uvjerena sam kako će dobru organizaciju i brižljivo pripremljeno natjecanje pridonijeti uspjehu regate.”- poručila je predsjednica Grabar Kitarović.

Da podsjetimo, prošle godine prvo mjesto na Mrduji odnijela je posada “Shining Umago” s kormilarom Željkom Perovićem, a drugo “Marina Kaštela” s kormilarom Josipom Berketom. Treće mjesto odnijeli su Labudaši “Bare 5” s kormilarom Mirkom Fatovićem, a četvrto Toni Bulaja s “Olom” iz Marine Kaštela. Koliko je bila zahtjevna 83. regata održana po orkanskoj buri pokazuju podaci da je od 185 prijavljenih jedrilica prošle godine Mrduju okrenulo 130, a na cilj stiglo samo 90 natjecatelja no, ipak nije oboren rekord od 2:9:51 koji je postavila posada “Marine Kaštela” 2013. godine.