Marina Kaštela šestu godinu za redom ugostila Flotu Mira – Mirno more

19.09.2018

Učiti se toleranciji i odbaciti predrasude – važnije nego ikada ranije 

720 djece iz 22 zemlje u Marini Kaštela na najvećem mirovnom jedriličarskom projektu slave mir i razumijevanje među narodima.

Flota mira mirno more, najveći humanitarni jedriličarski projekt za djecu, već po 24. put našlo se na svome velikom putovanju uz hrvatsku obalu od 15. – 22. rujna 2018. I ove godine više od 100 brodova uplovilo je u luku domaćina – Marinu Kaštela, gdje su uživali u raznovrsnom programu. Kao i svake godine u projektu su sudjelovali i brodovi BavAdrie, a posebno je došao do izražaja i jedinstven duh Flote mira, koji se ogleda u tome da djeca iz teških socijalnih uvjeta, osobe sa psihičkim ili fizičkim invaliditetom zajedno jedre, vesele se i plešu te pri tome uče kroz igru važnu životnu lekciju: Možemo i moramo živjeti zajedno u miru!

Nažalost nam svjetska politika ponovno pokazuje da mir ne možemo uzimati zdravo za gotovo. Migrantska kretanja, podstaknuta različitim razlozima, od ratnih sukoba u Siriji do loših gospodarskih i društvenih okolnosti, jasni su i upozoravajući znakovi. Svjesni ovoga projekt Flota Mira – Mirno more se obvezao na poštivanje i promicanje načela Povelje o ljudskim pravima, koja jamči nepromjenjivu jednakost dostojanstva i prava svih ljudi.

“Mir, gostoljubivost i održiva solidarnost civilnog društva, trebaju sada više nego ikada, jaku podršku na svim razinama.” – izjavio je dr. Michael Fuchs, dužnosnik organizacije Mirno more.

Njegov kolega u odboru, mr. Srđan Janjušić smatra kako prije svega moramo početi raditi s najmlađima – „Upravo djeca, koja su već tokom svog kratkog života naišla na društvene prepreke u svojoj svakodnevnici, uče tokom Mirnog mora, da je miran suživot osnova za radost, zabavu i pozitivno iskustvo.”

Martina Klenner-Auvillain, izaslanica Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, poslije obilaska marine Kaštela je izjavila – “Neki mogu pomisliti da je doprinos Flote Mira – Mirno more mali, ali sam uvjerena da je upravo ovaj njihov doprinos miru, kroz direktni primjer mladim ljudima, kako odbaciti predrasude u biti otvoren prema drugome i drugačijem, esencijalan.”

Sve ovo je dovoljan razlog domaćinu Flote, tokom njena dva dana na kopnu, kapetanu Jošku Berketu da po šesti put ugosti Flotu mira: – “Približava nam se još jedna godina Mirnog mora. Imamo pozitivnu tremu i veliku želju da djeci omogućimo nezaboravan boravak u Marini Kaštela. Dočekujemo cijelu obitelj Mirnog mora otvorenog srca i ponosni smo na domaćinstvo. Drago nam je da ove godine možemo sudionicima ponuditi i nove sadržaje naše marine: 25-metarski zatvoreni bazen i jedriličarski klub s velikim platoom. Ovi javni sadržaji bit će preko cijele godine na raspolaganju građankama i građanima grada Kaštela. Želimo dobrodošlicu svima.”

Zahvaljujući ovom projektu od 15. – 22. rujna 100 brodova iz cijele Europe, na kojima jedre djeca skupa sa volonterima, jedre ispred hrvatske obale. Različite organizacije, koje se već dugi niz godina profesionalno brinu o socijalno ugroženoj djeci te djeci bez roditeljske skrbi, jamstvo su da se vrijednosti projekta nastavljaju u budućnosti.

 

Projekt možete direktno pratiti na poveznici: www.facebook.com/friedensflotte

Video – Peace fleet