JABUKA 2012

16.11.2012

U petak u 14.00 sati je završila 10. jubilarna regata Jabuka 2012.
Prva u cilju u Vodicama uplovila je posada jedrilice Marine Kaštela skipera Josipa Berketa u 10.50 sati, drugo mjesto odnijela je posada OLA (također branila boje JK Marine Kaštela) pod skiperom Tonija Bulaje, a treće posada ANADORE Mate Arapova(Labud –Split).

Regata se jedri na ruti Vodice-otok Komarica -oko otočića Jabuka – Blitvenica -Vodice na ruti od 120Nm. Posebno je zanimljiva jer se starta po noći-ovaj put je Start usljedio u četvrtak u 22:30,po buri od 12 čvorova.Startalo se sa špinakerom ,te smo uslijed pojačnog vjetra na ruti prema otočiću Komorica morali spustiti špinaker.

Komoricu okrećemo 3 brod i upućujemo se prema pučini –hridi Jabuka.Vjetar pojačava na 16-17 čvorova, noć bez mjeseca ,glisiranje sa špinakerom sa brzinom broda od 10-11 čvorova. Jedreći niz vjetar često se križamo sa još dvije jedrilice koje jedre sa genakerima sa17 čvorova brzine.Odlučujemo čuvati zapadnu stranu kursa ,što je i rezultiralo manjom razlikom do Jabuke,a ni glavni konkuret Anadora koji je inače u prednosti pri jedrenju niz vjetar nas nije uspio sustići.

U 03.30 kao prva okreće hrid Jabuka član našeg kluba jedrilica Ola,druga je jedrilica Fulkrum,a mi sa Marinom Kaštela okrećemo 5 minuta ispred Anadore kao trećeplasirani.

Nakon Jabuke bura pojačava na 22-23 čvora uz veliki val što odgovara karakteristikama našega broda tako da smo brzo izbili na čelo flote ,te uz vještinu naše posade to vodstvo kroz prohladnu noć povećavali.

U zoru smo se našli 5Nm zapadno od svetionika Blitvenica kojega smo morali ostaviti s desne strane ,pa smo uz još veću brzinu broda jedreći uz vjetar u pravcu cilja vodstvo povećavali.
Ciljnu liniju smo presjekli u 10:50.Dva sata nakon nas jedrilica „Ola“,a za njima Anadora,Furlam,DSK……

Adrenalinski karakter ovoj regati uvijek daje mjesec studeni zbog svojih vremenskih neprilika u kojoj rezultat za većinu sudionika nije bitan, jer oploviti Jabuku kao sudionik jedne od najznačajnijih regata na Jadranu samo je po sebi dovoljan razlog za zadovoljstvo.Vidjeti vulkansku hrid u noći daje poseban osjećaj kao i jedrenje u sunčanu zoru uz pratnju jata dupina koji se natječu i igraju s nama.

Jedrilica Marina Kaštela je ukupni pobjednik i u Realnom vremenu i u ORC klasi tj korigiranom vremenu.Ovim putem sve čestitke vlasniku i posadi na izvaredno odjedrenoj regati.

„Ola“ koja jedri za naš klub je pobijedila u svojoj dosta zahtjevnoj Open 5 klasi,
Boje JK Marine Kaštela je branila i jedrilica „Austria one“.Regatu je završila kao 12 brod ukupno ,te 3 u svojoj grupi Open 1.

Regatu JABUKA tradicionalno organizira Jedriličarski klub Tijat – Vodice kojemu se još jednom zahvaljujemo na izvarednoj organizaciji kako na kopnu ,tako i na moru jer je nekoliko brodova Lučke kapetanije sa volonterima iz kluba Tiat dežuralo tokom regate na određenim lokacijama pazeći na sigurnost posada i brodova.

Prvih deset jedrilica u cilju:

1. MARINA KAŠTELA, JK Marina Kaštela, skiper Josip Berket
2. OLA, JK Marina Kaštela, skiper Toni Bulaja
3. ANADORA, JK lABUD, skiper Mate Arapov
4. FULCRUM II, Fulcrum Sailing, skiper Chatrny Marek
5. DSK, JC Croatia-Opatija, skiper Nikola Kršanac
6. VOLA VOLA, JK Mornar, skiper Bojan Bozić
7. ORION, JK Labud, skiper D Angelo Marcello
8. FIGARO, JK Labud, skiper Emil Tomašević
9. KARPO, JK Loka Timing, skiper Dušan Usenicnik
10. MADIBU, JK Artina, skiper Goran Oreb