JABUKA 2011

22.11.2011

Dana 11.11.2011. održana je regata Jabuka u organizaciji JK “TIJAT” iz Vodica. Regata Jabuka je vrlo zahtjevna regata koja se jedri od Vodica preko Komorice te otoka Jabuka i natrag preko Blitvenice sa ciljem u Vodicama. Dužina rute je oko 106 nautičkih milja, no brodovi zbog vremenskih uvjeta naprave i znatno duži put do cilja.

Start 75 jedrilica, bio je navečer u 23 sata i 11 minuta po buri jačine dvadesetak čvorova. Do otočića Jabuke smo jedrili sa špinakerom i na trenutke postizali brzinu i do 17 čvorova. Jabuku smo okrenuli negdje prije 4 sata ujutro kao 3 brod. Nakon okreta jedrili smo u orcu na “desnim uzdama” cijelu noć, te se ujutro prebacili na lijeve uzde prema Blitvenici, gdje smo ušli u kanal prema Vodicama.

Ta druga etapa je bila je poprilično “mokra” jer su nas valovi i jačina vjetra i do 30 čvorova poprilično namučili. Posada broda je jako dobro radila na brodu, pogotovo na “pojlabandama” prema Jabuci, jer svaki krivi manevar po onakvim uvjetima možda bi bio čak i veoma opasan. Na timunu su se izmjenjivali kapetan Berket, Armano Zekan, Denis Vukas i Toni Bulaja.

U cilj smo stigli ujutro oko 10 sati i 30 min kao 2 brod ukupno te kao 3 brod po ORC premjeru. Ovaj put nismo uspjeli obraniti prvo mjesto jer je mađarski brod WILD JOE (Rachel&Puch 60) ipak puno brži brod.

Na kraju bih se osvrnuo na neozbiljnost nekih posada ne regati, koja ni po čemu nije amaterska. Bilo je dosta posada, koje nisu imale na sebi pojaseve za spašavanje unatoč zahtjevu organizatora.

Ovu vrlo zahtjevnu regatu te podjelu pehara, odlično je organizirao JK TIJAT i grad Vodice.