81. MRDUJSKA REGATA

07.10.2012

Već tradicionalno se po 81 put održala tradicionalna Mrdujska regata.
Na Startu se našlo 270 jedrilica, vrijeme pravo ljetno bez daška vjetra.

Startali smo u sredini, te smo se uz pomoć laganog juga 2-3 čvora držali sredinom kanala.
Kako je ionako slab vjetar slabio, a da bi zadržali kakvu–takvu brzinu broda lagano smo se dizali na Puntu Gomilice, budući da na brodu nemamo nikakvo veliko jedro(drifter-genaker) s kojim smo mogli držati najkraći kurs prema otočiću Mrdulja.
Jedrimo u vodećoj skupini od 10-1k brodova koja se raširila u smjeru istok –zapad.
U 12:00 vodeća skupina je stala na dvije milje pred splitskim vratima. Na zapadu je u vodstvu Angelo Rosso, a u sredini Black Mistery ispred Marine Kaštela i Anadore, dok je najistočniji Barba Branko. Preostalo je strpljivo čekanje – vjetra do tog trenutka nema.

Na puti Gomilice (Brač) nas je dočekao maestral jačine 5-6 čvorova , te smo jedrenje uz vjetar dobro odradili držeći se strane gdje je vjetar i puhao, tj strane Brača.
Umakla nam je jedrilica Angelo Rosso kojoj je ovaj lagani vjetar idealan sa ogromnom kvadraturom jedara koju ima,te ona prva okreće Otočić Mrdulja, Crnogorski 44 stopa lagani RC 44 (4 tone) kao drugoplasirani, a onda i mi u 14:30 sa Marinom Kaštela kao trećeplasirani.

Na putu prema Splitu u Splitskom kanalu odlučujemo se držati lagano zapadno, što je bila dobra odluka jer nas je lagana tramuntana povukla i omogućila da kao trećeplasirani brod uđemo u cilj. Rezultat i nije loš s obzirom na vremenske uvjete, a znajući da naš brod teži 15t, te da se ne može zbog konstrukcije jarbola i broda digniti nikakvo veliko jedro, koje je danas bilo i više od prijatelja.