69. VIŠKA REGATA

28.10.2013

Prošlog tjedna u periodu od 18-20.10., održana je 69. Viška regata. Prvi dan do laganom burinu i istočnjaku, startalo je nekih 150 jedrilica u više klasa. Marina Kaštela jedrila je u klasi Maxi krstaša po Orc premjeru, NHP-novi testni premjer te po Openu.

Nakon starta podigli smo Genaker te lagano klizili prema splitskim vratima brzinom oko 7-8 čvorova. I ovaj put vrata su bila enigma za veliki broj plovila jer smo naišli na lagan vjetar. Dobrim radom posade sa Genakerom, uspjeli smo izaći iz vrata gdje smo u jednom trenutku ostali bez vjetra koji je u tom trenutku mijenjao smjer prema laganom južinu. Upravo taj nedostatak vjetra omogućio je nekolicini jedrilica da iskoriste lagane refule lijevo i desno od nas i stvore prednost oko 5-10 minuta. Tu razliku smo držali sve do Visa i nismo uspjeli napraviti bolji rezultat. U Vis smo ušli kao 9 brod sa jedrenim vremenom 5 sati i trideset minuta, te kao drugi u klasi iza Velikog Viharnika a ispred Austrie 1. Po Orc premjeru istu etapu smo završili na drugom mjestu, a po NHP-u 2 brod.

Subota je po tradiciji prošla u odmoru i gledanju regate unutar Viške vale, te razgledavanju Visa. Nedjelja je bila predviđena za drugu etapu, a i vjetar je obećavao dobro regatavanje. Zapuhalo je Jugo koje je na trenutke dostizalo i nešto preko 20 čvorova.

Startali smo na donjoj bovi koja je bila nešto više favorizirana u odnosu na regatni brod. Start je bio uspješan, te smo podigli prednje jedro-Gib top, sa kojim smo mogli u tim uvjetima najbolje i najbrže ploviti.

Održavali smo brzinu oko 9-10 čvorova, 4-5 mjesto i do splitskih vrata smo uspjeli prijeći jedan slovenski brod. Nakon ulaza u vrata trebalo je dosta raditi na brzini broda jer su uvjeti bili nestalni te smo u jednom trenutku prošli i Austriu 1. Nakon punte Gomilice na Braču, opet je zapuhalo jako Jugo koje je dolazilo sa boka te tako stvaralo probleme tj. Neugodne uvjete za naš brod. U cilj smo ušli kao 5 brod sa vremenom 2 sata 41 minutu.

Višku regatu smo u cijelosti završili kao 5 brod po Openu, 2 brod po Orc premjeru, 2 brod u klasi te kao 3 brod po NHP premjeru.

Na Viškoj regati nastupilo je još nekoliko jedrilica iz našeg kluba. To su bili Austria 1 koja je završila kao 3 brod u klasi, kao 15 brod po Openu. Isto tako jedrilica Ola koja je bila 9 po Openu te 2 brod po NHP-u.