25 godina Flote mira – Mirno more

20.09.2019

Sedmu godinu za redom Marina Kaštela domaćin je jubilarnog 25. izdanja Mirnog mora!

Flota mira – Mirno more najveći je humanitarni jedriličarski projekt za djecu koji se već po 25 put nalazi na svom velikom putovanju uz hrvatsku obalu. Više od 1150 sudionika na 115 brodova uplovilo je u Marinu Kaštela i uživalo u raznovrsnom programu na moru i kopnu. U sklopu ovog jedriličarskog projekta solidarnosti i međunarodnog razumijevanja, mladi iz 31 države svijeta iz teških socijalnih uvjeta, osobe sa psihičkim ili fizičkim invaliditetom okupili su se uz jedinstven duh Flote mira učeći kroz igru važnu životnu lekciju: ‘Možemo i moramo živjeti zajedno u miru!’

Do sada je preko 11000 mladih doživilo pustolovinu Flote mira te su time digli svoj glas protiv netrpeljivosti, odnosno za mir.

Martina Klenner-Auvillain, izaslanica Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, nakon obilaska Marine Kaštela je izjavila: -“Neki mogu pomisliti da je doprinos Flote mira – Mirno more mali ali sam uvjerena da je upravo ovaj njihov doprinos miru, kroz direktni primjer mladim ljudima, kako odbaciti predrasude i biti otvoren prema drugome i drugačijem, esencijalan. U duhu Flore mira: Zajedno na jednom brodu.”

Sve ovo, dovoljan je razlog domaćinu, kapetanu Jošku Berketu da po sedmi put ugosti Flotu mira:- „Mirno more je postalo način razmišljanja privatnog i profesionalnog života moje obitelji. Biti dio ovog neprocjenjivog socijalnog i humanitarnog projekta ispunjava me zahvalnošću i ponosom. Organizatorima, podupirateljima i volonterima iskreno hvala. Nastojat ćemo biti dobri domaćini. Želim svima ugodan boravak u Marini Kaštela.”

Ove godine organizatorima je uručen i poseban dar, ulje od plodova stabla masline koja je 2013. godine zasađena kao simbol mira zajedno sa djecom sudionicima Flote mira.