16. regata “JABUKA”

13.11.2018

U petak navečer, 09. studenog startala je tradicionalana “JABUKA”, najzahtjevnija i najuzbudljivija regata duga čak 110 nautičkih milja na ruti Vodice – Komorica – otočić Jabuka – Vodice.
Regata se jedri od 2003.g. u organizaciji JK Tiat iz Vodica, a ove godine sudjelovalo je rekordnih 116 brodova iz 20-tak zemalja svijeta.
Ovogodišnja 16. Jabuka pamtit će se kao najsporija do sada zbog nedostatka vjetra.
Nakon poprilično duge plovidbe po bonaci, navečer u 21:03 h prvoplasirana u cilj ušla je slovenska posada “Clean sport ONE” na jedrilici tipa VOR 60. Trinaest minuta poslije doplovila je posada domaćina i prošlogodišnjih pobjednika na maksi krstašu “Molo Longo Tuttatrieste”.
Naš klub “Marinu Kaštela” predstavljale su 3 jedrilice;
– “Croatia Full of Life Ola” sa kormilarom, poznatim skijašem Ivicom Kostelićem koji je sa svojom posadom završio regatu u 22:13 h dojedrivši do šestoga mjesta. U svojoj grupi jedrilica do 12 metara (grupa 8) pomeli su konkurenciju i završili kao prvoplasirana jedrilica. Zanimljivo da je Ivica Kostelić sa posadom otočić Jabuku okrenuo kao trećeplasiran od samo pola sata zaostatka za vodećima ali zbog nedostatka vjetra koji je itekako ‘forte’ njegovoj „Akilariji“, uspio je u cilj ući kao izvaredan šetoplasirani.
– “AUSTRIA ONE” u ukupnom plasmanu završila je na jedanaestom mjestu jer joj vjetar također nije bio naklonjen.
– Jedrilica “Zora” Elan E5 sa kormilarom Bralić-Novakom završila je regatu na 22 mjestu, odnosno 8 u svojoj grupi.

U nedjelju, 11. studenog uz prigodni domjenak u hotelu Olympia, upriličeno je proglašenje pobjednika.