Dan žena u restoranu Spinnaker

Naš chef Petar Božić, u restoranu Spinnaker, priprema sa svojim timom proslavu Dana žena, 8. ožujka i divne nove slastice.

Nadamo se da ćete nam i ovaj događaj uveličati svojim prisustvom, uživati u glazbi naše Sandre i Tina, te zasladiti cijeli meni s novom slatkom čarolijom.

Krenule prijave za Otvoreno Prvenstvo Hrvatske za neolimpijske klase

Nakon nedavno uspješno održanog državnog prvenstva u klasi Optimist, od 13. – 15. rujna ugostit ćemo i sudionike Otvorenog Prvenstva Hrvatske za neolimpijske klase koje se održava u organizaciji JK Marina Kaštela i suradnji sa HJS.

Na natjecanju će sudjelovati klase: Laser Radial M (SEN; U17 i U19), Laser 4.7 M/Ž (U16 i U18), 420 M/Ž (Open U17 i U19),  Techno 293 M/Ž (U15 i U17)

JK Marina Kaštela zadnji je put organizirala ovo natjecanje 2011. godine no, ovaj put natjecatelji imaju na raspolaganju novi moderni objekt kluba sa svom potrebnom infrastrukturom za ovakav tip natjecanja koji uključuje i veliki hangar za smještaj jedrilica, ulaznu rampu za polaganje jedrilica u dužini od 80 m na sjevernoj obali i restoran s vanjskom terasom velikog kapaciteta.

Sve informacije o natjecanju i prijave za sudjelovanje možete pronaći na web stranici JK Marina Kaštela.

Prijave za Prvenstvo Hrvatske u klasi Optimist – ekipno (U16)

U Marini Kaštela od 16. – 18. kolovoza 2019. održat će se Prvenstvo Hrvatske u klasi Optimist – ekipno (U16) u organizaciji Jedriličarskog kluba „Marina Kaštela“ i HJS.
Sve zainteresirane ekipe za sudjelovanje na prvenstvu mogu se prijaviti putem online Prijavnice.

Na regati mogu sudjelovati svi/e jedriličari/ke klase Optimist rođeni 2004. godine i mlađi uz momčad od najmanje 4 jedriličara, a najviše 5 (4 + rezerva) iz istog kluba.
Sve informacije o regati možete pronaći na web stranici JK Marina Kaštela ili saznati na e-mail: jedrenje@marina-kastela.hr te pozivom na mob. 098 321 657.

 

PROGRAM:

15. kolovoza 2019.
15:30 – 19:00 Registracija

16. kolovoza 2019.
9:00 -Svečano otvaranje prvenstva
09:20 – 09:40 Sastanak vođa momčadi sa RO i Presuditeljima
11:00 – Prvi signal upozorenja

17. kolovoza 2019.
10:30 – Prvi signal upozorenja

18 . kolovoza 2019.
10:30 – Prvi signal upozorenja
17:00 – Zadnji moguci signal upozorenja
18:00 – Svečano proglašenje pobjedničke ekipe

Tradicionalna regata „Sv.Nikola za samce i dvojce“

Povodom obilježavanja blagdana Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i grada Komiže na otoku Braču, od 03.-06. prosinca održat će se tradicionalna regata „Sv.Nikola za samce i dvojce“ u organizaciji Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita.
Na regati JK Marinu Kaštela će predstavljati poznati sportaš Ivica Kostelić sa jedrilicom „Ola Full of life” i posada Vrančić Čiro – Boris Žižić sa jedrilicom “Srna V”.
Obzirom na uglavnom nepovoljne vremenske uvjete karakteristične za ovo doba godine, regata je vrlo zahtjevna i jedrit će se na 160 Nm dugoj ruti na relaciji Split – O. Stipanska (Maslinica) – Glavat – Palagruža – Komiža. Jedrilice imaju ugrađene trakere pa se regata može pratiti u živo na web stranici organizatora JK Mornara iz Splita.
Nakon regate svi natjcatelji sudjeluju u poznatoj procesiji povodom praznika pomoraca Sv.Nikole koja se odvija ispred istoimene crkve u Komiži.

Inače, ova stara crkva od milja zvana Sv.Mikula ostavila je dubok trag u prošlosti otočana čiji su životi ovisili o moru i brodovima. Tako Komižani zajedno sa sudionicima ove regate i danas njeguju drevni običaj paljenja drvenog broda kod crkve kao simboličnu žrtvu za spas svih brodova i mornara koji plove diljem svijeta. Ovaj jedinstveni obred otočane i jedriličare podsjeća na sjedinjenje duše s brodom dok plove i ovise jedan o drugome.

18. BavAdria Cup

Po završetku jedriličarske sezone u Kaštelanskom zaljevu 27. listopada održat će se tradicionalni BAVADRIA CUP u organizaciji JK Marina Kaštela i Bav-adria Yachting-a.
18-tu godinu za redom u crusing jedrenju sudjelovat će posade na jedrilicama tipa ‘Bavaria 46’. Nakon starta iz Kaštel Kambelovca jedrit će se po principu štap jedrenja etapom dužine 8 nautičkih milja.
Nakon natjecateljskog dijela upriličit će se druženje sudionika uz domjenak i dalmatinsku pismu.

Projektu “Mirno more” dodijeljeno još jedno važno priznanje!

Dani pomoraca i brodaraca 1
Na središnjoj proslavi Dana pomoraca i brodaraca 2014., održanoj na blagdan Sv. Nikole u Puli, ministar Siniša Hajdaš Dončić uručio je priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama iz pomorstva i brodarstva za podvige spašavanja na moru, doprinose u pomorskom i riječnom gospodarstvu te doprinose u promicanju pomorske znanosti i kulture za 2014. godinu. Među nagrađenima ove godine našao se i međunarodni socijalno-pedagoški projekt “Mirno more”, kojem je već dvije godine zaredom Marina Kaštela domaćin.
Voditelj projekta, Luka Berket tom prigodom za Nautic radio Kaštela je rekao – ” Ovo je za mene velika stvar i veliki ponos, ne samo za mene nego i sve volontere koji su pomagali, kao i radnike i suradnike Marine Kaštela koji su to sve omogućili; da budemo domaćini velikog Mirnog mora, jer mi smo ipak Udruga Mirno more Marina Kaštela samo jedan mali dio te cile priče, i uspili smo do sada dvije godine za redom…” te najavio kako će Marina Kaštela i sljedeće godine biti domaćin ovog najvećeg socijalno-pedagoškog projekta za djecu i mlade u svijetu, te tom prigodom naglasio važnost projekta za marginaliziranu djecu koja uče o važnosti tolerancije i poštivanja različitosti uz suživot na malom prostoru.

U projektu Mirno more, kada je ove godine Marina Kaštela po drugi put bila domaćin, sudjelovalo je 100 jedrilica s više od 900 djece iz 18 zemalja.
” Ja se uvik naježim kad pričam o Mirnom moru, ustvari cilu godinu se radi i to je ozbiljan posao uz puno stvari i problema al’ onda kad dođe Mirno more bez obzira na veliki napor, predstavlja i veliko zadovoljstvo i kad se vidi dicu da se smiju i koliko su zadovoljni, nema ništa lipše na svitu!”- tom prigodom dodao je Luka Berket.

Cilj ovog projekta jest omogućiti kronično bolesnoj, marginaliziranoj, socijalno ugroženoj djeci te djeci s fizičkim i psihičkim poteškoćama da zajednički jedreći po hrvatskoj obali provedu tjedan mira i družeći se odbace predrasude prema različitim socijalnim, vjerskim i etničkim skupinama. Moto ovog jedinstvnog projekta u svijetu je “ODBACITI PREDRASUDE!”.
“Mirno more” počelo je ratne 1992. godine kao skromna flota namijenjena djeci izbjeglicama različitih nacionalnosti iz područja tada zaraćenih zemalja bivše Jugoslavije s idejom da pouči djecu i mlade kako prevladati predrasude jednih prema drugima. Kroz “FLOTU MIRA“ prošlo je više od 6.000 socijalno ugrožene i siromašne djece, a tijekom posljednjih godina osnovano je nekoliko međunarodnih partnerskih organizacija koje se profesionalno brinu za socijalno zapostavljenu djecu i mlade.

ADVENTSKI DOMJENAK SPORTSKIH KLUBOVA MARINA KAŠTELA

Tradicionalni Adventski domjenak Sportskih klubova Marina Kaštela ove je godine okupio dosad najveći broj djece, roditelja i prijatelja klubova. Iskoristili smo tu prigodu da se zajedno poveselimo uz bakalar i pizzu, i zahvalimo se svoj djeci što su tokom cijele godine provodili svoje vrijeme u klubu.

Treneri veslanja i jedrenja simboličnim su poklonima posebno istaknuli osvajače medalja na državnim natjecanjima; veslačice i veslače Bernarda Samardžića, Tonija Čavku, Dina Ujakovića, Pavu Kuzmanića, Luciju Šćurlu i Anu Bogić te jedriličarku Tinu Gizdić. Bila je ovo uspješna godina i za Odbojkaški klub, čija se prva postava u prošloj sezoni osvojenim prvim mjestom u 1.B ligi plasirala u najviši rang natjecanja.

Ali još više od ovih fantastičnih rezulatata veseli nas što se na domjencima vidi kako klubovi okupljaju sve veći broj djece. Posebno su nas ove godine počastili glazbenim programom mladi veslači Filip, Fabijan, Lucija i Luka. Čitava Kaštela mogu biti samo ponosna na ovu djecu koja se trude svoju energiju uložiti u razne aktivnosti koje će im obogatiti dušu i pomoći da se razviju u zdrave i sretne ljude.

ŠKOLSKI BROD “KRALJICA MORA” UPLOVIO U MARINU KAŠTELA

Kraljica mora je školski brod tipa “loger”, motorni jedrenjak s dva jarbola, duljine 35 metra, širine 8,55 m, gaza 2,65 m. Može ukrcati 28 učenika/ studenata, 4 nastavnika i 7 članova posade.

Ima težinu 298 bruto tona i brzinu od 6, odnosno 11 čvorova, ovisno o tome plovi li na jedra ili s motorom.

Izgrađen je u ožujku 2010., a stajao je 35 milijuna kuna.

JABUKA 2011

Dana 11.11.2011. održana je regata Jabuka u organizaciji JK “TIJAT” iz Vodica. Regata Jabuka je vrlo zahtjevna regata koja se jedri od Vodica preko Komorice te otoka Jabuka i natrag preko Blitvenice sa ciljem u Vodicama. Dužina rute je oko 106 nautičkih milja, no brodovi zbog vremenskih uvjeta naprave i znatno duži put do cilja.

Start 75 jedrilica, bio je navečer u 23 sata i 11 minuta po buri jačine dvadesetak čvorova. Do otočića Jabuke smo jedrili sa špinakerom i na trenutke postizali brzinu i do 17 čvorova. Jabuku smo okrenuli negdje prije 4 sata ujutro kao 3 brod. Nakon okreta jedrili smo u orcu na “desnim uzdama” cijelu noć, te se ujutro prebacili na lijeve uzde prema Blitvenici, gdje smo ušli u kanal prema Vodicama.

Ta druga etapa je bila je poprilično “mokra” jer su nas valovi i jačina vjetra i do 30 čvorova poprilično namučili. Posada broda je jako dobro radila na brodu, pogotovo na “pojlabandama” prema Jabuci, jer svaki krivi manevar po onakvim uvjetima možda bi bio čak i veoma opasan. Na timunu su se izmjenjivali kapetan Berket, Armano Zekan, Denis Vukas i Toni Bulaja.

U cilj smo stigli ujutro oko 10 sati i 30 min kao 2 brod ukupno te kao 3 brod po ORC premjeru. Ovaj put nismo uspjeli obraniti prvo mjesto jer je mađarski brod WILD JOE (Rachel&Puch 60) ipak puno brži brod.

Na kraju bih se osvrnuo na neozbiljnost nekih posada ne regati, koja ni po čemu nije amaterska. Bilo je dosta posada, koje nisu imale na sebi pojaseve za spašavanje unatoč zahtjevu organizatora.

Ovu vrlo zahtjevnu regatu te podjelu pehara, odlično je organizirao JK TIJAT i grad Vodice.