Kultura

KULTURNA PONUDA

Marina Kaštela nalazi se u Kaštel Gomilici, jednom od sedam mjesta koji čine grad Kaštela, drugi po veličini grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Specifičnost Kaštela je što su, unatoč povećanom broju stanovnika, zadržala šarm “malog dalmatinskog mista” istovremeno nudeći brojne kulturne i zabavne sadržaje, posebice u ljetnim mjesecima.

head_kultura

POVIJEST

U neposrednoj blizini Marine nalaze se brojni dobro očuvani povijesni ostaci koji svjedoče o naseljenosti i razvoju ovog područja od kamenog doba do danas.

KAŠTELA

Područje Kaštela naseljeno je još od starog kamenog doba, što potvrđuju kameni artefakti stari 50.000 godina s lokaliteta Jurine pećine. Bogatoj povijesti Kaštela svjedoči i najveće antičko nalazište Siculi na području Resnika, čiji se ostaci kroz manja nalazišta protežu prema istoku cijelom dužinom grada, sve do ostataka antičkog grada Salone na području današnjeg Solina. Izuzetnu važnost umjerene klime, prirodne luke kaštelanskog zaljeva, plodnog kaštelanskog polja podno brda Kozjak uz obilje pitke vode u prošlosti su prepoznali mnogi vladari.
Imena i izgled Kaštela definirale su utvrde – kašteli, koje su lokalni stanovnici izgradili između 13. i 15. stoljeća kako bi se obranili od mletačkih i turskih osvajanja.

Samo par stotina metara od Marine Kaštela nalazi se Kaštel Gomilica, koji su u prvoj polovini XVI. stoljeća na otočiću Gomile sagradile splitske opatice benediktinskog reda. Ulaz u kaštel i danas štiti visoka kula u koju se ulazilo preko drvenog pokretnog mosta. Odmah blizu nje nalazi se crkva sv. Kuzme i Damjana, izgrađena u 12. stoljeću na temeljima ranije nekropole i starokršćanske crkve (ostaci starokršćanskih sarkofaga).

Šetnjom uz more iz Kaštel Gomilice ubrzo ćete dospjeti u Kaštel Kambelovac, do cilindričnog kaštela kojeg su 1517. godine izgradili braća Jerolim i Nikola Cambi, splitski plemići i zemljoposjednici.

Malo dalje, u Kaštel Lukšiću legendu o nesretnoj ljubavi ispričat će vam renesansni dvorac Vitturi i kaštel Rušinac, izgrađen na morskim hridima. Ljubav Miljenka i Dobrile zbog zavađenih plemićkih obitelji završila je tragično, vrlo slično Shakespeareovoj drami Romeo i Julija. U dvorcu Vitturi, gdje je nekoć živjela Dobrila, danas možete posjetiti Muzej Grada Kaštela, Turističku zajednicu Grada Kaštela i Gradsku knjižnicu. Odmah kraj Rušinca gdje je nekoć živio Miljenko nalazi se srednjovjekovna crkvica Sv.Ivana gdje po Dobrilinoj želji zajedno počivaju tijela ljubavnika.

Dalje, prema zapadu na padinama brda Kozjak nalazi se predivan biblijski vrt uz izvor i crkvicu Gospe Stomorije nakon kojeg stižete u naselje Bijaći, najstarije sjedište starohrvatskih vladara. Iz naselja Bijaći u kojem se nalaze starokršćanske crkve Sv.Onofrija i Sv.Marte pogled seže na grad Trogir, UNESCO spomenik svjetske kulturne baštine.

Krenete li na drugu stranu, od Marine prema Splitu, ubrzo ćete dospjeti u Kaštel Sućurac, gdje se danas nalazi obrambena kula iz 1392.g. koju je sagradio splitski nadbiskup A. Gvaldo kako bi od navale Turaka zaštitio seljake naselja Putalj, smještenog na obroncima Kozjaka oko crkvice sv. Jurja. Najstariju jezgru Sućurca čini sklop Kaštilica koji čini dvorište utvrđene palače – ljetnikovca. Danas se u njemu nalazi izložbeni prostor “Podvorje” u kojem se čuva dio povijesnih nalaza iz spomenutog razdoblja.

Kaštel Sućurac nekad je bio dio Salone, antičke metropole rimske provincije Dalmacije, pa je pravi doživljaj vratiti se kroz vrijeme i prošetati lokalitetom Salone preko amfiteatra, hramova i gradskih kupališta do najvećeg izvora pitke vode u rijeci Jadro.
Sve ovo s obronka čuva jedinstvena tvrđava Klis sagrađena u 9. stoljeću uz jedini prirodni prolaz između Kozjaka i planine Mosor.

Naposljetku, pola sata vožnje od Marina Kaštela udaljen je Split, drugi najveći grad u Hrvatskoj. Grad star 1700 godina i središte Županije, Split nudi brojne kulturne i povijesne sadržaje, o kojima više možete saznati na stranicama Turističke zajednice grada Splita.

Ovo su samo neke od građevina vrijednih posjeta u blizini Marine. O ostalim znamenitostima Kaštela možete detaljnije pročitati na stranicama Turističke zajednice grada Kaštela.